Yekta Kopan ile "Okumak ve Yazmak" Atölye Çalışması



22 Ekim Cumartesi tarihinde 12:00-16:00 saatleri arasında Santral İstanbul'da yer alan Krek Atölye kapsamında, birden fazla mesleği aynı anda sürdürmeyi başarabilen, yazar Yekta Kopan, biz, "Okumak ve Yazmak" heveslileri ile birlikteydi. 

Yekta Kopan'ın "Bir de Baktım Yoksun", "Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri" ve "Fildişi Karası" isimli öykü kitaplarını keyifle okumuştum. Atölyeye gitmeden önce de diğer kitaplarına nazaran büyük farklılıklar içeren "Karbon Kopya" isimli öykü kitabını okumaktaydım, dolayısıyla benim için ayrıca tarzına aşina olduğum (ya da aşina olduğumu sandığım) bir yazarı dinleyecek olmak da hoş bir deneyim olacaktı. 

Temel olarak kurmaca ve gerçeklik arasındaki ilişki, içgörülerimiz ile ilgili konularda konuşma fırsatı bulabildik. Kendisinin mütevazı tavrı sayesinde kafamızdaki soruları rahatça sorduk ve sorularımıza içten cevaplar aldık. Sanıyorum asıl amaç bir tür farkındalık yaratmaktı yazmak ve okumak ile ilgili... Kendisi, bunu "bizlerde kırılma noktası yaşatmak" olarak tanımladı. 

Verdiği tavsiyeler çok değerliydi ama aklıma en çok takılan sözlerinden birisi "yazar olmanın aslında çok büyük bir yalnızlık olduğunu" söylemesiydi. Bir de, bazı kimselerin düşündüğünün aksine, ilhamın olağanüstü nitelikte bir şey olmadığını; asıl önemli olanın, "okumak" ve "çalışmak" olduğunu düşünüyor.

Her gün en az 15 dakika okumak ve yazmak, ama bunları her ne olursa olsun ertelememek de özellikle vurguladığı konulardan... 

Not: En son 31.5.2011 tarihinde Yusuf Atılgan'ın "Çıkılamayan" isimli öyküsünün çözümlemesinin Ayfer Tunç, Yekta Kopan ve Murat Gülsoy tarafından yapıldığı Ubor Metenga Buluşmalarının da Kasım ayında İKSV Salon'da başlayacağı duyuruldu.

(Not: Yazarın fotoğrafı, "Fil Uçuşu" isimli blogundan alınmıştır.)

Yorumlar