Woody Allen - Annie Hall

Woody Allen 1 Aralık 1935'te dünyaya gelmiş. Yani bugün kendisinin doğum günü. 

Allen'in filmlerinin çoğunu severim. Ama 1977 yapımı Annie Hall'ın yeri bende ayrıdır. Annie Hall'u izlediğim tarih maalesef çok eski değil, 2008 kışı. Southampton'da kendime yapayalnız yeni bir hayat kurmuşken, itunes'dan hukuka uygun yollarla kiraladığım ilk filmimdi Annie Hall. Eski bir film olması sebebi ile (ya da kopyada bir sorun vardı bilemiyorum) sesini sonuna kadar açarak ancak duyuyordum. Biraz daha sesi açılabilse daha keyifli olacaktı... 

Alvy ve Annie diyalogları o kadar güzeldi ki can kulağıyla dinliyordum hiç bir şeyi kaçırmamak için. Diane Keaton ve Allen'ın halleri üzerine düşünmek güzeldi. Filmde Alvy'nin ve ayrıca Alvy'nin Annie ile ilişkisinin üzerinden 1970'li yıllarda New York'da kadın-erkek ilişkileri üzerine de düşündürüyor. 


Film, otobiyografik bir yanı olduğunu da hissettiriyor. Zira New York'lu komedyen Alvy karakterinin Allen'ın ta kendisi olduğunu görmek zor değil. Kimilerine göre biraz dağınık bir film, ama insan da öyle değil mi? Hem de yansıtılan Allen'ın iç dünyası olduğunda? 

Allen'ın doğrudan dinleyici ile konuştuğu sahneler de filme çok yakışmış. Örneğin bazen kafamızdaki tüm dertleri unutup sıra beklerken arkamızdaki adama uyuz olduğumuz olmuyor mu? İç dünyasını samimi bir şekilde dışa yansıtmasına araç olmuş bu sahneler.

Filmin ilk sahnelerinden birinde geçen sözler şöyle:

"Alvy Singer: There's an old joke - um... two elderly women are at a Catskill mountain resort, and one of 'em says, "Boy, the food at this place is really terrible." The other one says, "Yeah, I know; and such small portions." Well, that's essentially how I feel about life - full of loneliness, and misery, and suffering, and unhappiness, and it's all over much too quickly. The... the other important joke, for me, is one that's usually attributed to Groucho Marx; but, I think it appears originally in Freud's "Wit and Its Relation to the Unconscious," and it goes like this - I'm paraphrasing - um, "I would never want to belong to any club that would have someone like me for a member." That's the key joke of my adult life, in terms of my relationships with women."

Siz hangi filmini daha çok seviyorsunuz? Son filmi Midnight in Paris de üzerinde konuşulmaya değer bir film olmamış mı?

Yorumlar