Nereye Baktım Ne Gördüm? (Pazartesi Yazıları 1)

Haftanın her Pazartesi günü, artık haftalık yazılarıma yer vermeye karar verdim. Bazen güncel notlar bazen kafama takılanlar...


Seçimlerden sonra edebiyat dünyasında neler oluyor?


Edebiyat dünyası seçimler sebebi ile Mart ayını oldukça durgun geçirmişti. Mart ayında çıkacak kitapların büyük bir çoğunluğu Nisan ayına ertelenmişti. Bu kitaplar arasında Doğan Yarıcı'nın İs Odası isimli öykü kitabı heyecanla beklenenlerden birisi oldu. Kitabın ilk yarısı öykü, ikinci yarısı ise küçürek öykü türünde metinlerle dolu. Bilmeyenler için küçürek öyküyü kısaca İngilizce'de "short short story" olarak anlatılan şiir ve öykü türü arasında bir kavram olarak düşünebiliriz. Küçürek öykülerle benim ilk tanışmam Ferit Edgü ve Doğan Yarıcı metinleriyle olmuştur. Doğan Yarıcı'nın yeni kitabı uzun bir aradan sonra gelişi sebebi ile heyecan verici.

Edebiyat dünyasındaki durgunluk devam ediyor mu? Edebiyat dergilerinden birisinin satışı son zamanlarda artarak devam ediyor. Seçimlerden sonra durulan sulara Notos dergisi Nisan-Mayıs sayısı ile bir hareket getirdi. Bu özel sayıda Notos ekibi, Türk öykücülüğünün dönüştürücüsü Sait Faik Abasıyanık hakkında özel bir dosyaya yer verdi. Dosyada yer alan yazılar Sait Faik için hep söylenen klişe sözleri ve konuları bir tarafa atarak, yeni düşünceler ortaya koymuşlar. Değerli yazıların yazarlarından bazıları Murat Gülsoy, Behçet Çelik, Faruk Duman, Haydar Ergülen, Ahmet Büke, Oylum Yılmaz...

Astroloji mi - o da neymiş!


Astrolojiden anlamam ama anladıklarını söyleyenler 15 Nisan için (evet yarın!) büyük bir ay tutulmasından ve farklı bir açıdan bahsediyor. Her ruhunda değişiklik olduğunu hisseden kendini bu olaydan dolayı böyle hissettiğini düşünse, azıcık rahatlar belki? Astrologlar ise diyor ki, aman bu tarihe veya 5 gün öncesine veya sonrasına dikkat... İnansak bir türlü inanmasak bir türlü. En iyisi biz okumak ve yazmak ile derman bulmaya çalışmaya devam edelim.


Edebiyat dışı okuma önerileri

Okumayı düşündüklerim arasında iki edebiyat dışı yayın da var. Birincisi tam on yıl öncesinden İÜHF'den Hocam Berke Özenç'in "Hukuk Devleti" isimli kitabı. Mart ayında İletişim Yayınları'ndan çıkan bu kitapta soyut kurallar olmaları sebebiyle görünmez zannettiğimiz hukuk kurallarının insan hayatlarını aslında nasıl da maddi bir şekilde etkilediğini anlamak bakımından değerli bir çalışma olmuşa benziyor. İkincisi ise yılın başında Koç Üniversitesi yayınları tarafından yayımlanan ve Kuzguncuk'u anlatan Amy Mills tarafından yazılan "Hafızanın Sokakları, İstanbul'da Peyzaj, Hoşgörü ve Ulusal Kimlik". Kuzguncuk'u sorsak sevdiğini söyleyen çok olur fakat hakkında neler biliyoruz?



Tiyatro dünyasından güzel haber

Çok yetenekli oyuncu Berkay Ateş, 2014 Afife Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde aday gösterildi. Can Kulan ve Emir Çubukçu ile, çok değil bir sene önce, kurdukları Tiyatro D22'nin ikinci oyunu "Yirmi Beş"teki başarılı performansı ile Berkay'ın oyunculuğu benim için kategorinin yıldızı. Diliyoruz emeklerinin karşılığı bu ödül ile taçlanır. Gelecekte adını çok daha sık duyacağız Berkay'ın, Can'ın ve Emir'in. Ama önce 28 Nisan 2014 Pazartesi akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek törenin sonuçlarını merakla bekliyoruz. Berkay'a bol şans!

(Detaylı bilgi için: Berkay'la yaptığımız eski bir söyleşi burada. Bir de "Yirmi Beş" isimli oyun ile ilgili bir Şalom gazete söyleşisi burada.)




Yorumlar

  1. İs Odası'nı ben de okudum. Gerçekten bekliyorduk. Şimdi de ilk iki kitabın (Evla, Kemik) yeniden basımlarını bekliyoruz. Haftalık yazılara da ayrıca sevindim. Blogun yeni halini de çok sevdim! :)

    YanıtlaSil
  2. Blog kardeşim, güzel sözlerin için sağ ol :)

    Evlâ hayatımda okuduğum en iyi öykü kitaplarından. Tekrar tekrar okuduğum bölümleri var. Ödüllü Kemik'i de aldım ancak henüz başlamadım. İs Odası ise konusuyla, kapağıyla, adıyla vuruyor ama içini de beğendim. Evet yeni basımlar galiba Mayıs ayındaydı.

    Haftalık yazılar bir deneme. Ne kadar sürdüreceğim bakalım. Eğer geliştirdiğim gelecekteki yazılarla daha fazla edebiyat konuşabilirsek ne mutlu. Notlarımın senin gibi gözleri bulması dileğimle...

    YanıtlaSil
  3. Sanki uzun bir ara oldu. Özledik yazılarını. Her pazartesi merakla bekleyeceğim. Yazmaya devam :)

    YanıtlaSil
  4. Haklısın :) Çok teşekkür ederim!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz. Yazar tarafından yorumunuz onaylandıktan sonra yayımlanacaktır.

Thank you for your comment. It will be published upon approval by the author.